Miért szükséges a weboldal karbantartás?

És miért pont a te honlapodnak van szüksége karbantartásra?

"A karbantartott weboldal olyan mint a karbantartott autó. Megbízható és nem hagy cserben amikor a legnagyobb szükség lenne rá."

A honlapot úgy kell elképzelni, mint egy szerkezetet, amelynek alkatrészei vannak és ezek az alkatrészek mind valamilyen fontos szerepet töltenek be.
Lássuk csak egy honlapnak milyen alkatrészei vannak:

- menüsor
- fejléc
- kereső
- cikkek
- elérhetőség

És ezek csak az alap összetevői egy weboldalnak.

Ahhoz, hogy ezek az alkatrészek létezzenek létre kell hozni őket, amit mindenképpen a HTML segítségével tudunk megtenni.
Az, hogy ezt a HTML kódolást kézzel készítjük vagy egy szerkesztő programot használunk hozzá a jelen cikk szempontjából lényegtelen, a lényeges az, hogy a webböngészők által megjelenített sorok HTML kódolásban vannak írva, és CSS-el vannak formázva.

Ha interaktív a honlapunk, akkor még a PHP, JAVA, Javascript vagy egyéb dinamikus tartalom létrehozására képes programot is használunk, amelyeknek a legtöbb esetben valamilyen adatbázis kapcsolatra is szükségük van.

És akkor még ott van az FTP kapcsolódási pont is, amely szintén a weboldal karbantartásához egy nélkülözhetetlen kellék.

Belátható, hogy ennyi „alkatrésszel” elő tud fordulni probléma és sajnos elő is fordul.

Ha nincs karbantartva az oldal, könnyen előfordul, hogy napokra de akár hetekre vagy hónapokra is hibát jelző, vagy éppen semmit nem jelző weboldallal fogadjuk a látogatóinkat, ami lássuk be nem vet túl jó fényt a tevékenységünkre. Ezen felül, ha ez a weboldal hasznot termelő, akkor ettől a haszontól ez idő alatt elesünk.

Sajnos a rosszindulatú behatolási kísérletektől sem szabad megfeledkezni.

Azok a weboldalak, amelyekre nincsenek telepítve a legújabb frissítések, sokkal nagyon veszélynek vannak kitéve, hiszen a honlap motorja vagy kiegészítő alkalmazásai a legtöbb esetben biztonsági rések miatt kerülnek frissítésre.

És hogy miért pont a te oldaladat törnék fel?

Nem pont a tiedét, csak azt amelyik a legkevésbé védtelen.

Ha a tied az, hát pech!